Anda perasan tak, bila kita makan satay, mesti orang kedai tu bagi sekali hirisan timun? Bagi kita itu hanya sekadar menu tambahan kan? Tapi timun itu bukan sekadar tambahan, apatah lagi perhiasan. Malah lebih dari itu.
Apa pula kaitan timun dan satay?
Kerana timun merupakan makanan yang kaya dengan anti-karsinogen. Anti
carcinogen adalah bahan yang mampu melawan carcinogen yang boleh
menyebabkan cancer tu. Dan timun merupakan salah satu contoh
anti-carcinogen.
Timun mengandungi 3 jenis phytonutrien yang amat berguna iaitu cucurbitacins (A, B, C D dan E), lignans dan flavanoids. Ketiga-tiga phytonutrient ini mempunyai nilai antioksida, anti-pembengkakan (anti-inflammatory) dan anti-kanser yang sangat tinggi. Cucurbitacins membantu mengawal aktiviti sel kanser dan lignans penying dalam mengurangkan risiko barah yang berkaitan dengan hormon estrogen, seperti barah payudara, ovari, uterus dan prostat.
Pengambilan timun secara segara setiap hari membantu melindungi kita daripada barah.
0 comments:
Post a Comment